Hallinto-oikeuksien valtakunnallinen laatuhanke julkaisee tänään laadukkaan päätöksen käsikirjan

Laadukas päätös hallintoprosessissa -teos käsittelee laajasti päätösten rakennetta ja kirjoitustapaa sekä kuvaa hallintolainkäytön ja hallinto-oikeuksien toimintaympäristön kehittymistä. Käsikirja julkaistaan laatupäivällä Oulussa.

”Käsikirja on huolella hiottu työkalu kaikille päätöksenkirjoittajille. Se on suunniteltu uuden työntekijän perehtymisen avuksi siinä kuin kokeneimmankin tuomarin tueksi perustelujen jalostamisessa. Kirjoittajamme ovat tulleet yhteen edistämään korkeatasoista ja mahdollisimman yhtenäistäkin kirjoitustapaa maamme hallinto-oikeuksissa. Mukana hankkeessa ovat olleet myös markkinaoikeus, vakuutusoikeus ja Ahvenanmaan hallintotuomioistuin. Päätöstemme lukijoille käsikirja puolestaan kuvaa läheltä lainkäyttötyötä ja tekee teksteihimme vaikuttavia tekijöitä ymmärrettäviksi”, kertoo Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ylituomari Juhana Niemi.

Käsikirja jakaantuu yleiseen ja erityiseen osaan. Yleisessä osassa käsitellään muun muassa hallinto-oikeusprosessin erityispiirteitä ja avataan oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (HOL) asettamat vaatimukset päätöksen rakenteelle ja laadukkaille perusteluille. Erityisessä osassa annetaan esittelijöille ja tuomareille kirjoitustapasuosituksia maankäyttö- ja rakennusasioita, lastensuojeluasioita ja ulkomaalaisasioita koskevissa päätöksissä.

Teoksessa käsitellään päätösten kirjoittamisen lisäksi oikeudenkäynnin osapuolten roolia ja heidän kirjelmiinsä kohdistuvia laatuvaatimuksia. ”Tämä on tärkeä osa käsikirjaa. Laadunparantamisessa ei ole kysymys vain tuomioistuinten sisäisestä harjoituksesta. Onnistunut oikeudenkäynti vaatii osallistumista ja osaamista kaikilta osapuolilta, viranomaisilta ja oikeudenhoidon ammattilaisilta. Palvelun laadun parantamiseksi tarvitaan myös palautetta. Sidosryhmiemme edustajien kommentit ja heidän odotuksensa on tässä työssä otettu huomioon”, Niemi toteaa.

Lisätietoja:
Juhana Niemi, ylituomari, p. 029 56 42850, [email protected]

Laadukas päätös hallintoprosessissa

Julkaistu 6.9.2024