Koulutustoiminta

Tuomioistuinvirasto tarjoaa tuomioistuinlaitoksen henkilöstölle valtakunnallisesti laadukasta ja monipuolista koulutusta.

Yleistä koulutustoiminnasta

Koulutustoiminnalla pyritään tarjoamaan mahdollisuuksia kehittää ammattitaitoa ja osaamista sekä vahvistamaan tuomioistuinlaitoksen henkilöstön oikeudellista osaamista ja laintuntemusta. Tuomioistuinviraston koulutustoiminnan lisäksi virastoilla on omat henkilöstö- ja koulutussuunnitelmansa, ja ne vastaavat henkilöstönsä osaamisen johtamisesta. Tuomioistuinvirasto järjestää tuomioistuinlaitoksen henkilöstölle 200-300 koulutustapahtumaa vuosittain. Koulutukset voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

  • Perustason koulutuksen tavoitteena on saavuttaa sellainen ammatillinen osaamistaso, joka jokaisella henkilöstöön kuuluvalla on oltava. Perustason koulutukset on suunnattu joko uransa alkuvaiheessa olevalle henkilöstölle tai kokeneelle henkilöstölle, jotka vaihtavat asiaryhmää.
  • Syventävä koulutus edellyttää aiemman perustasoisen koulutuksen suorittamista tai vastaavan tasoista osaamista. Syventävä koulutus on tarkoitettu henkilöstölle, mutta erityisesti kokeneemmille työntekijöille, jotka haluavat syventää omaa osaamistaan.
  • Erikoistumiskoulutus edellyttää syventävän koulutuksen suorittamista tai koulutuksen aihepiirin syvällistä osaamista. Tarkoitettu henkilöstölle, joka tarvitsee erityistä osaamista tietystä asiaryhmästä.

Koulutuksia suunnitellaan yhdessä Tuomarinkoulutuslautakunnan, tuomioistuinten henkilöstön, syyttäjälaitoksen, yliopistojen ja muiden sidosryhmien kanssa.


Koulutustarjonta

Tuomioistuinviraston tarjoama koulutustarjonta määräytyy eri oikeudellisten teemojen ympärille ja tarjontaa on kohdennettu eri henkilöstöryhmille. Tarjoamme koulutuksia lainkäyttöhenkilöstölle, kansliahenkilöstölle sekä johtamis- ja esimiestehtävissä toimiville. Koulutustarjonta arvioidaan vuosittain yhteistyössä Tuomarinkoulutuslautakunnan kanssa. Koulutukset vaihtelevat yhden päivän koulutuksista muutaman vuoden koulutusohjelmiin. Tyypillisiä pidempiä koulutusohjelmia ovat muiden muassa:

  • Uudelle lainkäyttöhenkilöstölle suunnatut koulutusohjelmat
  • Käräjänotaarien koulutusohjelma – tuomioistuinharjoittelua suorittaville tarkoitettu
  • Asessorien koulutusohjelmat – tuomarin tehtäviin valmistava kolmivuotinen koulutusohjelma
  • Uusien tuomareiden koulutusohjelmat
  • Esimies- ja johtamiskoulutukset‍
  • Esimiesten johtamis- ja mentorointivalmennus
  • OikeusJET-koulutus
  • Muita koulutusohjelmia
  • Sovitteluun liittyvät koulutusohjelmat
  • Velvoiteoikeuden koulutusohjelma
  • Haastemieskurssi

Tuomioistuinviraston tarjoamia koulutuksia toteutetaan niin lähikoulutuksena, webinaareina kuin verkko-oppimisalustoilla. Lisäksi viime vuosien ajan on panostettu erityisesti lainkäytön digitalisoitumista tukevien valmiuksien kehittämiseen.

Kansainvälinen koulutusyhteistyö

Tuomioistuinvirasto tekee kansainvälistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on lisätä tuomioistuinlaitoksen henkilöstön kansainvälistä verkostoitumista ja osaamista EU-lainsäädännöstä. Kansainvälinen yhteistyö pitää sisällään tuomarivaihto-ohjelmat, kansainvälisten koulutukset ja seminaarit, jotka toteutetaan yhteistyössä eurooppalaisten yhteistyöverkostojen kanssa.

Kansainvälistä koulutusyhteistyötä tehdään pääasiassa eurooppalaisen oikeudellisen koulutusverkoston (EJTN), pohjoismaisen tuomarikoulutusverkoston (SEND) ja Academy of European Law (ERA) kanssa. Lisäksi kansainvälistä yhteistyötä tehdään myös seuraavien järjestöjen kanssa: Human Rights Education for Legal Professionals (HELP), European Institute for Public Administration (EIPA) ja European Group for Public Administration (EGPA).

Julkaistu 15.11.2023