1.    Esipuhe

Käsillä on tuomioistuinlaitoksen historian ensimmäinen vastuullisuusraportti. Raportti seuraa Valtiokonttorin ohjeistusta, jonka mukaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (Sustainable Development Goals, SDG) muodostavat kehyksen vastuullisuudesta raportoimiselle.

Tässä raportissa keskitytään muutamaan tuomioistuinlaitoksen kannalta keskeiseen tavoitteeseen ja aivan erityisesti tavoitteen 16. Edistää rauhanomaisia yhteiskuntia ja taata kaikille pääsy oikeuspalveluiden pariin; rakentaa tehokkaita ja vastuullisia instituutioita kaikilla tasoilla toteuttamiseen. Tavoitteen mukaiset seikat ovat sisäänrakennettuja tuomioistuinten perustoimintaan, sillä oikeusturvan toteutumisesta käytännössä vastaavat viime kädessä riippumattomat tuomioistuimet. Tuomioistuimet käyttävät niille perustuslain mukaan kuuluvaa tuomiovaltaa. Tuomioistuinten riippumattomuus on Tuomioistuinviraston toiminnan lähtökohta. Viraston tehtävä on auttaa tuomioistuimia toimimaan laadukkaasti ja tuloksellisesti sekä turvata toimintaa ja asemaa yhteiskunnassa.

Kertomusvuosi 2021 osuu keskelle kansainvälistä pandemia-aikaa ja toisaalta Tuomioistuinviraston toiminnan alkuvuosiin. Pandemia on hankaloittanut tuomioistuinten toimintaa etenkin käräjäoikeuksissa, missä suullisten käsittelyiden järjestäminen terveysturvallisesti on lisännyt tuomioistuimissa tapahtuvaa työtä ja hidastanut oikeudenkäyntiä. Toisaalta pandemia on vaikuttanut toimintatapojen uudistamiseen ja etäyhteyksien käytön lisääntymisen myötä henkilökunnan valmiudet digitaaliseen työskentelytapaan ovat parantuneet. Vielä ei ole täysin nähtävissä, miten toiminnan ja työnteon tavat tulevaisuudessa muotoutuvat. Joka tapauksessa on selvää, että etätyön merkitys ja etäyhteyksien hyödyntäminen tuomioistuimissa on kasvanut, mikä vähentää matkustamisen tarvetta ja pienentää hiilijalanjälkeä.

Kuluvalle vuodelle 2022 Tuomioistuinvirastolle ja tuomioistuimille on asetettu kestävän kehityksen tavoitteet, joita toiminnassa tullaan edistämään ja erikseen raportoimaan tulevina vuosina. Tulevaisuuden näkymiin vaikuttaa myös oikeusministeriössä parhaillaan valmistelussa oleva oikeudenhoidon selonteko, jossa on tarkoitus antaa kattava ja yhteismitallinen tilannekuva oikeudenhoidon nykytilasta, lähiajan kehityssuunnista ja näihin näkökulmiin liittyen myös resursseista.

Tuomioistuinvirasto pyrkii jatkuvasti kehittämään tuomioistuinlaitoksen toimintaa myös vastuullisuusnäkökulmat huomioiden. Tuomioistuinlaitoksen toiminnan kannalta suurin haaste on perusrahoituksen niukkuus. Toiminnan kehittäminen ei ole mahdollista, ellei koko tuomioistuinlaitoksen perusrahoitusta saada pysyvästi korotettua riittävälle tasolle.

Perustehtäviään laadukkaasti toteuttamalla tuomioistuimet edistävät useita YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Yhteiskunnan toiminnan kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että kansalaiset, yritykset ja yhteisöt voivat luottaa tuomioistuinten toimintaan. Mikäli tämä luottamus heikkenee, epävarmuus yhteiskunnassa lisääntyy ja jopa yhteiskuntarauha voi järkkyä. Korkealaatuinen tuomioistuinlaitos lisää hyvinvointia yhteiskunnassa ja edistää yhteiskunnan toimivuutta monin eri tavoin. Tuomioistuinvirasto pyrkii omalta osaltaan lisäämään tuomioistuinlaitoksen merkityksen ymmärrystä yhteiskunnassa ja myös tätä kautta edistämään vastuullisuustavoitteiden toteutumista. Hyvinvoiva ja toimiva tuomioistuinlaitos on koko yhteiskunnan yhteinen asia.

Riku Jaakkola

Ylijohtaja, Tuomioistuinvirasto

Julkaistu 27.4.2022