2.1. Vastuullisuuden tavoitteet ja seuranta
Oikeusministeriön hallinnonalan yhteiset tavoitteet kestävän kehityksen periaatteiden edistämiseksi (VN/13582/2021-OM) ovat tulostavoitteena vuodesta 2022 alkaen:
- Kestävää kehitystä koskevan tiedon analysoinnin ja käytön lisääminen: Tuomioistuinvirasto arvioi oman toimialansa datan hyödyntämismahdollisuudet Agenda 2030-tavoitteisiin liittyen.
- Järjestelmällisen häirinnän, uhkailun, maalittamisen ja vihapuheen vastaisen työn vahvistaminen: Tuomioistuinlaitos noudattaa hallinnonalan yhteisiä suosituksia tilanteisiin, joissa virkamies työtehtävässään joutuu järjestelmällisen häirinnän, uhkailun, maalittamisen ja vihapuheen kohteeksi.
- Lapsen aseman parantaminen demokratiassa ja oikeushallinnossa.
Tuomioistuinlaitoksen ydintehtävän kannalta olennaisimmaksi kestävän kehityksen tavoitteeksi on tässä raportissa tunnistettu YK:n kestävän kehityksen tavoite 16:
- Edistää rauhanomaisia yhteiskuntia ja taata kaikille pääsy oikeuspalveluiden pariin; rakentaa tehokkaita ja vastuullisia instituutioita kaikilla tasoilla.
Näiden lisäksi toiminnalla voidaan vaikuttaa mm. tavoitteisiin 5, 12 ja 13:
- Saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia
- Varmistaa kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys.
- Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.
Raportissa on pyritty keskittymään toiminnan kannalta keskeisimpiin YK-tavoitteisiin. Raportti ei ole kattava kuvaus tuomioistuinlaitoksen toiminnasta. Tuomioistuinlaitoksen toiminnasta raportoidaan vuosittain mm. tilinpäätöksessä ja toimintakertomuksessa.
Jokaista neljää valittua tavoitetta vastaa tässä raportissa oma lukunsa (luvut 3–6), jossa kerrotaan, mikä on toiminnan ns. kädenjälki eli miten tuomioistuinlaitos vaikuttaa toiminnallaan kyseisen kestävän kehityksen tavoitteen toteutumiseen. Myös YK:n kestävän kehityksen tavoite 10. Vähentää eriarvoisuutta maiden sisällä ja niiden välillä ja sen alatavoite 10.3 Taata yhtäläiset mahdollisuudet ja vähentää eriarvoista kohtelua muun muassa poistamalla syrjinnän mahdollistavat lait, politiikat ja käytännöt sekä edistämällä asianmukaista lainsäädäntöä, politiikkoja ja toimenpiteitä on tunnistettu tuomioistuinlaitoksen toiminnassa edistettäväksi, mutta tässä raportissa kyseisessä tavoitteesta edistymistä ei erikseen kuvata mm. päällekkäisyyksien välttämiseksi. Kappaleessa 7. kerrotaan tuomioistuinlaitoksen toimista toiminnan jalanjäljen pienentämiseksi.
YK:n kestävän kehityksen tavoitteen 16. mukaiset seikat ovat niin sisään rakennettuja tuomioistuinten perustoimintaan, ettei kestävän kehityksen tavoitteiden kautta erikseen seurantaa tehdä. Seuranta tapahtuu ikään kuin itsestään toiminnan ohessa ja seurantaa tekevät kaikki omalta osaltaan. Erityisesti tuomioistuinten päälliköt seuraavat kunkin tuomioistuimen toimintaa. Toisaalta seurantaa tapahtuu myös tuomioistuinten toimintaan kuuluvan muutoksenhakuprosessin kautta.
Julkaistu 27.4.2022