Tuomioistuinviraston työjärjestys
Tuomioistuinviraston johtokunta on 29.3.2023 vahvistanut virastolle työjärjestyksen tuomioistuinlain (673/2016) 19 a luvun (209/2019) 6 §:n 2 momentin 9 kohdan ja 13 §:n nojalla.
1 Luku Yleistä
1 § Soveltamisala
Tässä työjärjestyksessä määrätään, sen ohella mitä tuomioistuinlain 19 a luvussa (209/2019) tai muussa laissa säädetään, tuomioistuinlaitoksen tulosohjauksesta sekä Tuomioistuinviraston johtamisesta, organisaatiosta, henkilöstöstä, organisaatioyksiköiden ja virkamiesten tehtävistä sekä asioiden valmistelusta ja ratkaisemisesta.
Viraston talouden suunnittelusta ja seurannasta, maksuliikenteestä, kirjanpidosta, muusta taloudenhoidosta sekä sisäisestä valvonnasta määrätään Tuomioistuinlaitos-kirjanpitoyksikön taloussäännössä. Sisäisestä tarkastuksesta määrätään sisäisen tarkastuksen ohjesäännössä.
Tuomioistuinlaitokseen kuuluvat tuomioistuimet ja Tuomioistuinvirasto sekä viraston yhteydessä itsenäisinä viranomaisina toimivat lautakunnat.
2 § Viraston tehtävä
Tuomioistuinviraston tehtävänä on huolehtia tuomioistuinlaitoksen toimintaedellytyksistä, tuomioistuinten toiminnan kehittämisestä, suunnittelusta ja tukemisesta siten, että tuomioistuimet kykenevät käyttämään tuomiovaltaa laadukkaasti ja että tuomioistuinten hallinto on tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti järjestetty.
3 § Suhde tuomioistuimiin
Tuomioistuinviraston suhteesta tuomioistuimiin on säädetty tuomioistuinlaissa.
4 § Ohjauksen yleisperiaatteet
Tuomioistuinlaitoksen tulosohjauksessa noudatetaan, mitä siitä on säädetty ja määrätty.
Tuomioistuinvirasto neuvottelee vuosittain oikeusministeriön kanssa tuomioistuinlaitoksen tulostavoitteista. Neuvottelun tuloksena laaditaan tulossopimus, jonka johtokunta hyväksyy.
Tuomioistuinten kanssa käytävissä tulosneuvotteluissa noudatetaan Tuomioistuinviraston johtokunnan kulloisellekin tilikaudelle asettamia koko tuomioistuinlaitosta koskevia tavoitteita ja muita linjauksia.
Ylijohtaja vastuuttaa osastot tuomioistuinten kanssa käytävien tulosneuvottelujen toteuttamiseksi. Ylijohtaja raportoi johtokunnalle tulosneuvottelujen etenemisestä ja niiden tuloksista. Johtokunta vahvistaa tuomioistuinten kanssa käytyjen tulosneuvotteluiden yhteenvedon.
5 § Johtamisen yleisperiaatteet
Tuomioistuinviraston johtamisessa noudatetaan tulosjohtamista, viraston ja tuomioistuinlaitoksen strategiaa sekä muita johtokunnan vahvistamia suunnitelmia. Tulosjohtamista tukevat osastojen tulostavoitteet, kannustava palkkaus sekä tavoite- ja kehityskeskustelut.
2 Luku Organisaatio
6 § Johtokunta
Tuomioistuinviraston ylin päättävä elin on johtokunta. Johtokunnan tehtävistä, kokoonpanosta ja valinnasta säädetään tuomioistuinlaissa sekä määrätään tässä työjärjestyksessä.
7 § Ylijohtaja
Tuomioistuinvirastoa johtaa ylijohtaja. Ylijohtaja vastaa viraston päivittäisestä johtamisesta ja toimii esittelijänä johtokunnassa.
8 § Osastot, ryhmät, tiimit ja päälliköt
Tuomioistuinvirastossa on kehitysosasto, talousosasto ja hallinto-osasto. Osaston johtajat työskentelevät ylijohtajan alaisuudessa.
Osastot voivat jakautua ryhmiin ja tiimeihin. Ryhmä on viraston hallinnollinen yksikkö, jonka esihenkilö johtaa ryhmän työskentelyä osaston johtajan alaisuudessa. Tiimissä voi olla tiiminvetäjä, joka koordinoi tiimin työskentelyä osaston johtajan tai ryhmän esihenkilön alaisuudessa. Ryhmä- ja tiimijaon vahvistaa ylijohtaja osaston johtajan esittelystä.
Ryhmiä ja tiimejä voidaan perustaa myös ylijohtajan alaisuuteen. (30.10.2024)
Virastossa on viestintäpäällikkö sekä tuomioistuinten tuesta ja yhteiskuntasuhteista vastaava päällikkö (verkostopäällikkö). Päälliköt työskentelevät ylijohtajan alaisuudessa yhteistyössä osastojen kanssa.
9 § Johtoryhmä
Johtamisen tukena Tuomioistuinvirastossa on johtoryhmä.
Johtoryhmään kuuluvat osastojen johtajat, viestintäpäällikkö, verkostopäällikkö sekä muut ylijohtajan määräämät virkamiehet. Henkilöstö valitsee keskuudestaan edustajan johtoryhmään.
Johtoryhmä käsittelee ylijohtajan määräämiä asioita, joita ovat etenkin viraston johtokunnassa päätettävät, koko tuomioistuinlaitosta koskevat asiat, sekä muut keskeisimmät viraston tehtäviä ja henkilöstöä koskevat asiat.
Johtajien ja päälliköiden tulee tuoda johtoryhmän käsittelyyn oman toimialansa merkittävät asiat.
10 § Sisäinen tarkastus
Tuomioistuinviraston sisäisen tarkastuksen ohjesäännössä annetaan määräykset sisäisen tarkastuksen menettelyistä ja asemasta virastossa. Sisäisen tarkastuksen vastuuvirkamiehenä toimii viraston riskienhallintapäällikkö. Taloussäännössä annetaan tarkemmat määräykset sisäisestä valvonnasta ja siihen kuuluvasta riskienhallinnasta.
11 § Tietosuojavastaava
Tuomioistuinvirastossa on tietosuoja-asetuksessa sekä muualla lainsäädännössä määriteltyjen tehtävien hoitamista varten tietosuojavastaava. Tehtävässään tietosuojavastaava on itsenäinen ja riippumaton ja raportoi suoraan viraston ylimmälle johdolle.
12 § Henkilöstö
Tuomioistuinvirastossa on virkasuhteista henkilöstöä, jonka viroista, tehtävistä ja palkkauksesta päätetään siten kuin siitä on säädetty tai jäljempänä määrätty.
Viraston virat ovat yhteisiä. Ylijohtaja päättää virkojen sijoittelusta virastossa.
3 Luku Johtokunnan tehtävät ja toiminta
13 § Johtokunnan tehtävät
Sen ohella, mitä tuomioistuinlaissa säädetään, johtokunta:
1) hyväksyy tuomarinkoulutuslautakunnan ja tuomarinvalintalautakunnan toiminta- ja taloussuunnitelmat sekä määrärahojen jakamisen lautakunnille,
2) päättää tuottavuusrahoituksen sekä muun merkittävän ylimääräisen rahoituksen hakemisesta,
3) hyväksyy tuomioistuinlaitoksen vastuullisuusraportin,
4) allekirjoittaa Tuomioistuinlaitos-kirjanpitoyksikön tilinpäätöksen omalta osaltaan,
5) hyväksyy tuomioistuinlaitoksen henkilöstön alustavan koulutusbudjetin seuraavalle tilikaudelle,
6) hyväksyy tuomioistuinlaitoksen kehysehdotuksen,
7) päättää viraston virkojen perustamisesta, lakkauttamisesta ja muuttamisesta sekä tarkentavan virkaehtosopimuksen hyväksymisestä,
8) nimittää osaston johtajan virkaan ja määräaikaiseen virkasuhteeseen,
9) nimittää viestintäpäällikön sekä verkostopäällikön virkaan ja määräaikaiseen virkasuhteeseen,
10) myöntää ylijohtajan virkavapauden sekä virkavapauden osaston johtajalle yli vuoden määräajaksi ja muille virkamiehille yli kahden vuoden määräajaksi,
11) määrää ylijohtajan sijaiset.
14 § Johtokunnan työskentelyn järjestäminen
Johtokunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajaa.
Johtokunta valitsee itselleen sihteerin ylijohtajan esittelystä.
15 § Johtokunnan kokoukset
Johtokunnan kutsuu koolle puheenjohtaja tai hänen ollessaan estyneenä varapuheenjohtaja. Jos puheenjohtaja ja molemmat varapuheenjohtajat ovat estyneitä, ylijohtaja voi kutsua kokouksen koolle kiireellistä asiaa varten.
Kokouskutsu, esityslista ja kokouksessa käsiteltävä aineisto toimitetaan johtokunnan jäsenille sähköisesti pääsääntöisesti viikkoa ennen kokouspäivää.
Puheenjohtajan päätöksellä johtokunnan kokous voidaan järjestää myös sähköisesti joko sähköisenä kokouksena tai sähköisenä päätöksentekomenettelynä. Sähköisessä kokouksessa osallistujat ovat keskenään näkö- ja ääniyhteydessä tai vähintään ääniyhteydessä. Sähköisessä päätöksentekomenettelyssä esityslistassa yksilöidyistä asioista päätetään kokouskutsussa ilmoitettuna määräaikana. Asia on käsitelty, kun enemmistö johtokunnan kaikista jäsenistä on ilmaissut yhtenevän kantansa asiaan ja käsittelyn määräaika on päättynyt.
Ylijohtaja osallistuu johtokunnan kokouksiin, ellei estettä ole. Läsnäolo-oikeus kokouksiin on johtokunnan jäsenten, sihteerin ja ylijohtajan lisäksi Tuomioistuinviraston osastojen johtajilla ja päälliköillä, jollei johtokunta toisin päätä, sekä asioita esittelevillä virkamiehillä esittelemänsä asiakohdan osalta ja muilla kokouksiin kutsutuilla.
16 § Johtokunnan päätöksenteko
Johtokunta tekee päätöksensä esittelystä lukuun ottamatta asiaa, joka koskee ylijohtajan nimittämistä, erottamista tai pidättämistä virantoimituksesta taikka muuta ylijohtajan virkasuhdetta koskevaa merkittävää päätöstä. (2.10.2024)
Johtokunnan esittelijöinä voivat toimia ylijohtajan ohella osastojen johtajat sekä ne viraston virkamiehet, jotka ylijohtaja on määrännyt tähän tehtävään. Ylijohtajan esteen tai esteellisyyden vuoksi johtokunnan puheenjohtaja määrää yksittäistapauksessa viraston virkamiehen esittelemään asian.
Esittelijän tulee tuoda johtokunnalle kuuluva asia käsiteltäväksi viivytyksettä. Päätösasiassa esittelijä laatii ratkaisuehdotuksen, jonka tulee sisältää asian ratkaisemisen kannalta tarvittavat tiedot ja asiaa koskevat säädökset ja määräykset sekä esittelijän ehdotus päätökseksi. Jos asiaa ei ratkaista esittelystä, johtokunnan puheenjohtaja tai johtokunnan keskuudestaan osoittama muu jäsen huolehtii asian valmistelusta. (2.10.2024)
Asian pöydällepanosta päättää kokouksen enemmistö. Virkanimitysasiassa johtokunnan jäsenen pyynnöstä asia pannaan pöydälle seuraavaan kokoukseen saakka. Tämän jälkeen asiaa ei voi enää jäsenen pyynnöstä panna pöydälle.
Johtokunnan sihteeri laatii pöytäkirjan. Pöytäkirjaan on merkittävä ainakin kokousaika ja –paikka, läsnä olleet jäsenet, päätösvaltaisuus, kokouksen esittelijät ja tehdyt päätökset sekä maininta niiden valituskelpoisuudesta. Jäsenen äänestyslausuma otetaan pöytäkirjaan, samoin myös esittelijän eriävä mielipide.
Pöytäkirja hyväksytään seuraavassa johtokunnan kokouksessa taikka erikseen sähköisessä päätöksentekomenettelyssä.
4 Luku Osastojen tehtävät
17 § Yhteistyö virastossa
Tuomioistuinviraston tehtävät ovat viraston yhteisiä. Tehtäviä hoidettaessa tulee varmistua siitä, että asioita käsitellään yhteistyössä ja riittävässä laajuudessa eri osastojen ja muiden viraston toimijoiden sekä viraston yhteydessä toimivien lautakuntien kanssa.
18 § Kehitysosaston tehtävät
Kehitysosasto:
1) huolehtii tuomioistuinlaitoksen toiminnan kehittämisestä,
2) vastaa tuomioistuimien toiminnan kehittämishankkeiden ohjaamisesta,
3) vastaa tuomioistuimien toimialasidonnaisten tietojärjestelmien kehittämisen, käyttöönoton ja ylläpidon ohjaamisesta ja edustaa tuomioistuinlaitosta tietojärjestelmäasioissa,
4) koordinoi tutkimustoimintaa virastossa,
5) vastaa tuomioistuinlaitoksen henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnittelusta ja toteutuksesta,
6) huolehtii yhteistyöstä tuomarinkoulutuslautakunnan kanssa,
7) valmistelee ja vastaa viraston kansainvälisistä ja EU-tehtävistä,
8) vastaa siviilikriisinhallinnan tukitehtävistä tuomioistuimille,
9) vastaa kansainvälisen oikeudenhoidon tukitehtävistä tuomioistuimille,
10) huolehtii muista ylijohtajan määräämistä tehtävistä.
19 § Talousosaston tehtävät
Talousosasto:
1) valmistelee tuomioistuinlaitoksen toiminta- ja taloussuunnitelman, kehys- ja talousarvioehdotukset sekä lisätalousarvioehdotukset,
2) valmistelee tuomioistuinlaitoksen tulosohjausta,
3) valmistelee viraston tulossopimuksen,
4) vastaa kirjanpitoyksikön kirjanpidosta, maksuliikenteestä, tilinpäätöksestä ja raportoinnista,
5) huolehtii tuomioistuinten tuesta ja neuvonnasta talousasioissa,
6) vastaa tuomioistuinten toimitila-asioiden suunnittelusta ja toteutuksesta,
7) koordinoi tuomioistuinten toimitilaturvallisuuteen liittyviä asioita,
8) vastaa tuomioistuinlaitoksen keskitetyistä hankinta-asioista sekä kehittää ja ohjaa kirjanpitoyksikön hankintatointa,
9) huolehtii muista ylijohtajan määräämistä tehtävistä.
20 § Hallinto-osaston tehtävät (30.10.2024)
Hallinto-osasto:
1) huolehtii Tuomioistuinvirastolle kuuluvista tuomareiden nimittämiseen liittyvistä tehtävistä,
2) vastaa osaltaan Tuomioistuinviraston ja tuomioistuinten henkilöstöasioiden järjestämisestä ja kehittämisestä siltä osin kuin ne eivät kuulu tuomioistuimelle tai muulle viranomaiselle,
3) vastaa tuomioistuinten virkajärjestely- ja virkaehtosopimusasioista,
4) vahvistaa tuomioistuinten asiantuntijajäsenten palkkioiden ja korvausten perusteet ja määrät,
5) vastaa viraston asiakirjahallinnon, arkistotoimen ja asianhallinnan järjestämisestä,
6) koordinoi ja antaa neuvontaa tuomioistuinten tiedonhallintaa ja henkilötietojen suojaamista koskevissa asioissa sekä vastaa Tuomioistuinvirastossa julkisen hallinnon tiedonhallintalaissa (906/2019) säädetyistä tiedonhallintatehtävistä, tiedonhallinnan ohjeista ja tiedonhallintamallin valmistelusta,
7) vastaa tietosuoja-asioiden koordinoinnista ja tukitoiminnoista tuomioistuimille sekä huolehtii Tuomioistuinviraston tietosuojavastaavan toimintaedellytyksistä 11 §:n mukaisesti,
8) vastaa viraston riskienhallinnasta ja turvallisuusasioista,
9) koordinoi tuomioistuinten varautumisasioita ja vastaa viraston varautumisesta,
10) huolehtii viraston sisäisestä hallinnosta, joka ei kuulu muulle osastolle,
11) vastaa viraston hankinnoista siltä osin, kuin ne eivät kuulu talousosastolle,
12) huolehtii kielipalveluiden tukitehtävistä tuomioistuimille,
13) vastaa viraston tukipalveluista sekä tuomarinvalintalautakunnan ja tuomarinkoulutuslautakunnan assistenttipalveluista,
14) vastaa ilmoittajansuojadirektiivin ja -lain mukaisen ilmoituskanavan hallinnoinnista ja ylläpidosta tuomioistuinlaitoksessa,
15) vastaa Tuomioistuinviraston henkilöstön osaamisen kehittämisestä,
16) huolehtii muista ylijohtajan määräämistä tehtävistä.
5 Luku Tehtävät ja ratkaisuvalta
21 § Johtokunta
Johtokunnan ratkaisuvallasta on säädetty tuomioistuinlaissa ja määrätty tämän työjärjestyksen 13 §:ssä.
22 § Ylijohtajan tehtävät ja ratkaisuvalta
Ylijohtaja johtaa virastoa ja toimii sen päällikkönä. Hän vastaa viraston toiminnan tehokkuudesta, tuloksellisuudesta ja taloudellisuudesta.
Ylijohtaja ratkaisee asiat, jotka eivät kuulu johtokunnalle tai joita ei ole määrätty työjärjestyksessä muun virkamiehen ratkaistaviksi. Ylijohtaja voi määrätä ratkaisuvaltaansa kuuluvan asian viraston muun virkamiehen ratkaistavaksi.
Ylijohtaja suorittaa muut johtokunnan määräämät tehtävät.
23 § Osaston johtajan tehtävät ja ratkaisuvalta
Osaston johtaja johtaa osastoa, vastaa suorien johdettaviensa tavoite- ja kehityskeskusteluista, vastaa osaston toiminnan tuloksellisuudesta ja tukee viraston johtoa ja muuta henkilöstöä niiden tehtävissä. Osaston johtaja ratkaisee osastonsa toimialaan kuuluvat asiat, jotka eivät merkityksenä vuoksi kuulu johtokunnan tai ylijohtajan ratkaistaviksi, sekä muut ylijohtajan hänen ratkaistavakseen määräämät asiat.
Hallinto-osaston johtaja ratkaisee tuomioistuinten henkilöstön palkkausta koskevat asiat siltä osin, kuin ne eivät kuulu johtokunnan ratkaistavaksi. Palkkioiden perusteet vahvistaa ylijohtaja.
Taloushallintoon ja taloudenhoidon menettelyihin liittyvien asioiden ratkaisemisesta on määräyksiä Tuomioistuinlaitos-kirjanpitoyksikön taloussäännössä.
24 § Ryhmän esihenkilön ja tiiminvetäjän määrääminen, tehtävät ja ratkaisuvalta (30.10.2024)
Tuomioistuinviraston virkaan nimitetty virkamies voidaan, tämän virkaa olennaisesti muuttamatta, määrätä ilmoittautumismenettelyn perusteella toimimaan ryhmän esihenkilön tai tiiminvetäjän tehtävässä. Tehtävään määrätään enintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan ja määräys voidaan painavasta syystä peruuttaa. Tehtävään määräämisestä päättää ylijohtaja osaston johtajan esittelystä.
Ylijohtajan alaisuuteen perustetun ryhmän esihenkilön ja tiiminvetäjän tehtävään määräämisestä päättää ylijohtaja. Esihenkilö ja tiiminvetäjä voidaan määrätä tehtävään myös toistaiseksi ja ilman ilmoittautumismenettelyä.
Ryhmän esihenkilön tehtävänä on johtaa ryhmänsä toimintaa ryhmän hallinnollisena esihenkilönä. Esihenkilö ohjaa ryhmän päivittäistä työtä ja käyttää työnantajan direktio-oikeutta. Esihenkilö vastaa ryhmän henkilöstön tavoite- ja kehityskeskusteluista. Esihenkilölle voidaan suorittaa palkanlisää, jos sanotun tehtävän ei katsota suoraan sisältyvän kyseisen viran tehtäviin.
Tiiminvetäjän tehtävänä on ohjata ryhmän tai tiimin päivittäistä työtä ylijohtajan, osaston johtajan ja ryhmän esihenkilön apuna.
25 § Viestinnän tehtävät (30.10.2024)
Tuomioistuinviraston viestintä vastaa viraston ulkoisesta ja sisäisestä viestinnästä, viestinnän toteuttamisesta, koordinoinnista ja kehittämisestä sekä tuomioistuinten viestinnän tuesta ja kehittämisestä.
Viestinnässä noudatetaan johtokunnan hyväksymiä viestinnän linjauksia, joiden lisäksi voi olla yksityiskohtaisempia viestinnän suunnitelmia.
26 § Verkostopäällikön tehtävät
Verkostopäällikkö vastaa tuomioistuinten tuen koordinoinnista sekä tukee ylijohtajaa verkostojen luomisessa ja yhteydenpidossa viraston sidosryhmiin. Ylijohtaja voi osoittaa verkostopäällikölle myös muita tehtäviä.
27 § Tietosuojavastaavan tehtävät
Tietosuojavastaavan tehtävänä on antaa ohjeita ja neuvoja tietosuojasäännösten mukaisista velvollisuuksista sekä hoitaa muita tietosuoja-asetuksessa määritettyjä tehtäviä. Tietosuojavastaava on tehtävässään itsenäinen ja riippumaton ja raportoi suoraan viraston ylimmälle johdolle.
28 § Työantajavirkamiehet
Viraston työantajavirkamiehiä ovat valtion virkaehtosopimusasetuksen (1203/1987) 10 §:n (148/2019) 3 mom. 3 kohdan mukaisesti ylijohtaja ja osastojen johtajat. Ylijohtaja määrää saman säännöksen 5 kohdassa tarkoitetut työnantajavirkamiehet niistä virkamiehistä, joiden pääasiallisena tehtävänä on tuomioistuinlaitoksen henkilöstöhallintoasioiden käsitteleminen.
6 Luku Asian ratkaiseminen
29 § Päätöksentekomenettely
Asia ratkaistaan virastossa esittelystä, ellei ylijohtaja tai osaston johtaja asiassa toisin määrää.
Osaston johtaja voi määrätä päätösvaltaansa kuuluvan asian osastolleen sijoitetun virkamiehen ratkaistavaksi. Määräys annetaan ja määräyksen nojalla päätettävä asia ratkaistaan ilman esittelyä.
Tulkinnanvaraisessa tilanteessa ylijohtaja määrää, mikä osasto ottaa asian hoitaakseen.
30 § Esittely
Esittelijänä on se viraston virkamies, jolle asian valmistelu kuuluu tai virkamies, jonka esihenkilö on tehtävään määrännyt.
Esittelijän tulee tuoda asia käsiteltäväksi viivytyksettä. Esittelijä laatii ratkaisuehdotuksen, jonka tulee sisältää asian ratkaisemisen kannalta tarvittavat tiedot ja asiaa koskevat säädökset ja määräykset sekä esittelijän ehdotus päätökseksi.
31 § Asian siirto ja ottaminen ratkaistavaksi
Ylijohtaja voi siirtää osaston johtajaa kuultuaan asian esittelyn tai ratkaisemisen toiselle virkamiehelle.
Johtokunta voi ottaa perustellusta syystä ratkaistavakseen ylijohtajan ratkaisuvallassa olevan asian.
Ylijohtajan oikeudesta ottaa asia itse ratkaistavakseen on säädetty tuomioistuinlaissa.
7 Luku Tuomioistuinviraston henkilöstöasioiden käsittely
32 § Virkanimitykset
Johtokunta nimittää virkaan ja määräaikaiseen virkasuhteeseen ylijohtajan, osastojen johtajat, viestintäpäällikön ja verkostopäällikön.
Ylijohtaja nimittää muihin virkoihin ja määräaikaisiin virkasuhteisiin.
33 § Virkavapaus
Ylijohtaja myöntää harkinnanvaraisen virkavapauden enintään yhdeksi vuodeksi osaston johtajalle ja enintään kahdeksi vuodeksi muille virkamiehille. Virkavapaudesta, joka ylittää edellä tarkoitetun yhden tai kahden vuoden määräajan, päättää johtokunta.
Hallinto-osaston johtaja myöntää muut kuin harkinnanvaraiset virkavapaudet.
34 § Vuosilomat ja poissaolot (30.10.2024)
Virkamiehen esihenkilö ratkaisee vuosilomaa ja poissaoloja koskevat asiat. Hallinto-osaston johtaja hyväksyy ylijohtajan sekä tuomarinkoulutuslautakunnan ja tuomarinvalintalautakunnan sihteereiden vuosilomat ja poissaolot.
35 § Matkasuunnitelmien ja –laskujen hyväksyminen (30.10.2024)
Ylijohtaja hyväksyy ulkomaan matkojen matkasuunnitelmat ja -laskut. Virkamiehen esihenkilö hyväksyy muut matkasuunnitelmat ja -laskut. Hallinto-osaston johtaja hyväksyy ylijohtajan sekä tuomarinkoulutuslautakunnan ja tuomarinvalintalautakunnan sihteereiden kaikki matkasuunnitelmat ja -laskut.
36 § Sijaisuuksista määrääminen
Osaston johtajan sijaisen määrää ylijohtaja. Osaston johtaja määrää tarvittaessa ryhmän esihenkilön ja tiiminvetäjän sijaisen.
37 § Sivutoimien hyväksyminen
Tuomioistuinviraston henkilöstön sivutoimi-ilmoitukset hyväksyy ja sivutoimiluvat myöntää ylijohtaja. Ylijohtajan sivutointa koskevan asian ratkaisee johtokunta.
38 § Palkkaus
Ylijohtaja vahvistaa henkilöstön vaativuus- ja suoritusarvioinnit sekä -tasot, tehtäväkohtaisen ja henkilökohtaisen palkanosan sekä mahdolliset muut palkanosat ja palkkiot hallinto-osaston esittelystä.
39 § Muut henkilöstöasiat
Muista kuin edellä tässä luvussa tarkoitetuista henkilöstöasioista päättää hallinto-osaston johtaja.
8 Luku Muita säännöksiä
40 § Henkilöstön kelpoisuusvaatimukset
Osaston johtajan virkaan vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto, perehtyneisyys viran tehtäväalaan sekä käytännössä osoitettu johtamistaito.
41 § Oikaisuvaatimuksen käsittely
Virastolle osoitetun hallintolain (434/2003) mukaisen oikaisuvaatimuksen käsittelee ja ratkaisee asian ratkaissut toimielin tai virkamies.
42 § Hankkeiden asettaminen
Ylijohtaja asettaa viraston hankkeet, jollei asia merkityksensä vuoksi kuulu johtokunnalle.
43 § Yhteistoiminta
Asiat valmistellaan yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa siten, kuin yhteistoiminnasta valtion virastoissa annetussa laissa (1233/2013) säädetään ja määrätään.
Viraston johdon, esittelijöiden sekä muiden asioita valmistelevien virkamiesten tulee huolehtia, että yhteistoimintalakia ja -sopimuksia noudatetaan.
44 § Valmius- ja suojelutoiminta
Ylijohtaja määrää valmius- ja suojelutoiminnasta vastaavat.
45 § Viraston sijaintipaikka
Virasto sijaitsee Vantaalla eikä sillä ole muita toimipaikkoja.
46 § Voimaantulo
Tämä työjärjestys tulee voimaan 1.5.2023.
Muutokset:
- 16 §:n 1 ja 3 momentti muutettu 3.10.2024 alkaen (johtokunta 2.10.2024/5)
- 8 § lisätty uusi 3 momentti, 20 § poistettu kohdat 5 ja 6, 24 § lisätty uusi 2 momentti ja muutettu 1, 3 ja 4 momentti sekä 25 §, 34 § ja 35 § muutettu 1.1.2025 alkaen (johtokunta 30.10.2024/4)
Mika Ilveskero
johtokunnan puheenjohtaja
Riku Jaakkola
ylijohtaja
Julkaistu 15.10.2024