1.    Förord

Den första ansvarsrapporten i domstolsväsendets historia finns nu till hands. Rapporten följer Statskontorets anvisningar enligt vilka FN:s mål för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals, SDG) utgör ramen för rapportering om ansvarsfullhet.

I denna rapport koncentrerar man sig på några av de mål som är centrala för domstolsväsendet och särskilt på mål 16. Att främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, se till att alla har tillgång till rättvisa samt bygga upp effektiva och ansvarsskyldiga och inkluderande institutioner på alla nivåer. De omständigheter som avses i målet är inbyggda i domstolarnas grundläggande verksamhet, eftersom det i praktiken i sista hand är de oberoende domstolarna som ansvarar för att rättsskyddet tillgodoses. Domstolarna utövar sin domsrätt enligt grundlagen. Domstolarnas oberoende är utgångspunkten för Domstolsverkets verksamhet. Ämbetsverkets uppgift är att hjälpa domstolarna att fungera högklassigt och resultatrikt samt att trygga verksamheten och ställningen i samhället.

Berättelseåret 2021 infaller mitt i den internationella pandemitiden och å andra sidan under de första åren av Domstolsverkets verksamhet. Pandemin har försvårat domstolarnas verksamhet särskilt vid tingsrätterna, där hållandet av muntliga förhandlingar på ett hälsosäkert sätt har ökat arbetet vid domstolarna och fördröjt rättegångar. Samtidigt har pandemin bidragit till att förnya verksamhetsmetoder och i och med att användningen av fjärrförbindelser ökat har personalens färdigheter för digitala arbetssätt förbättrats. Det är ännu inte helt klart hur verksamhetsmetoderna och arbetssätten utformas i framtiden. I vilket fall som helst är det klart att distansarbetets betydelse och utnyttjandet av fjärrförbindelser i domstolarna har ökat, vilket minskar behovet av resor och minskar koldioxid-fotavtrycket.

För innevarande år 2022 har det uppställts mål för hållbar utveckling för Domstolsverket och domstolarna. Dessa kommer att främjas i verksamheten och rapporteras separat under de kommande åren. Framtidsutsikterna påverkas också av den redogörelse för rättsvården som för närvarande bereds vid justitieministeriet. Avsikten är att ge en heltäckande och jämförbar lägesbild av rättsvårdens nuläge, utvecklingen inom den närmaste framtiden och i anslutning till dessa aspekter också av resurserna.

Domstolsverket strävar kontinuerligt efter att utveckla domstolsväsendets verksamhet också med beaktande av ansvarsfullhetsaspekterna. Den största utmaningen med tanke på domstolsväsendets verksamhet är den knappa basfinansieringen. Det är inte möjligt att utveckla verksamheten om inte hela domstolsväsendets basfinansiering varaktigt kan höjas till en tillräcklig nivå.

Genom att genomföra sina grundläggande uppgifter på ett högklassigt sätt främjar domstolarna flera av FN:s mål för hållbar utveckling. Med tanke på samhällets funktion är det ytterst viktigt att medborgarna, företagen och sammanslutningarna kan lita på domstolarnas verksamhet. Om förtroendet försvagas, ökar osäkerheten i samhället och till och med samhällsfreden kan rubbas. Ett högklassigt domstolsväsende ökar välfärden i samhället och främjar samhällets funktion på många olika sätt. Domstolsverket strävar för sin del efter att öka förståelsen för domstolsväsendets betydelse i samhället och även på detta sätt främja uppnåendet av ansvarsfullhetsmålen. Ett välmående och fungerande domstolsväsende är hela samhällets gemensamma sak.

Riku Jaakkola

Överdirektör, Domstolsverket

Publicerad 27.4.2022