6. Planmässighet och hållbarare val
Genom att beakta rutinerna kan domstolsväsendet också bidra till mål 13 för hållbar utveckling: Skyndsamt vidta åtgärder mot klimatförändringarna och dess konsekvenser, framför allt vad gäller delmål 13.3. (Förbättra utbildningen i att bromsa klimatförändringen, anpassa sig till den, lindra effekterna och tidig varning, öka kunskapen och förbättra medborgarnas och institutionernas kapacitet.).
Syftet med Domstolsverkets kommunikation är att endast göra elektroniska publikationer (bl.a. verksamhetsberättelse) och undvika onödig utskrift och tryckning på papper. Domstolsverket stöder övergången till ett helt papperslöst arbete och anammandet av digitala arbetssätt i domstolarna. Å andra sidan innebär detta inte i sig något slutligt mål, utan i fortsättningen bör man koncentrera sig på att minska elförbrukningen och vid upphandlingen främja så hållbara energiformer som möjligt.
Ämbetsverkets resultatmål är att utvärdera åtgärderna för att minska koldioxidavtrycket inom sitt verksamhetsområde samt att utarbeta en plan och sätta upp ett mål för genomförandet av de identifierade utsläppsminskningarna så att uppgifterna om utfallet finns tillgängliga senast 2025. Åtminstone lokalerna och minskningen av resandet har en central betydelse när det gäller att uppnå utsläppsminskningar och därigenom ett lägre koldioxidavtryck. När det gäller lokaler bör man dock beakta att lokalernas användningsändamål och användaren bestämmer vilka lokaler och lösningar som behövs i anslutning till dem.
I och med pandemin har man märkt att till exempel utbildningar och möten kan ordnas på distans eller i hybridformat, vilket utan tvekan minskar resandet. Att bekämpa klimatförändringen har dock inte varit det egentliga målet, utan en biprodukt som beror på exceptionella omständigheter. Utsläppsminskningar påverkas dock i fortsättningen av att distansmöten favoriseras. Enligt domstolsväsendets reseanvisning ska man genom att utnyttja fjärrmötesteknik spara resekostnader och minska miljöbelastningen samt uppnå fördelar i tidsanvändningen. Utnyttjandet av tekniska lösningar som ersätter resor ska alltid utredas innan beslut om en resa fattas. I enlighet med statens resestrategi ska flygresor undvikas under resor på mindre än 500 kilometer, om flygresan kan ersättas med tidsmässigt skäliga tåg-, fartygs- eller bussförbindelser.
Indikator:
Det har ännu inte fastställts några separata indikatorer för detta mål. Domstolsverkets resultatmål är att utvärdera åtgärderna för att minska koldioxidavtrycket inom sitt verksamhetsområde samt att utarbeta en plan och sätta upp ett mål för genomförandet av de identifierade utsläppsminskningarna så att uppgifterna om utfallet finns tillgängliga senast 2025.
Publicerad 29.4.2022