2.1. Mål för och uppföljning av ansvarsfullheten
De gemensamma målen för justitieministeriets förvaltningsområde för främjande av principerna för hållbar utveckling (VN/13582/2021-OM) är resultatmål från och med 2022:
- Ökad analys och användning av information om hållbar utveckling: Domstolsverket bedömer möjligheterna att utnyttja data inom sitt ansvarsområde i samband med Agenda 2030-målen.
- Stärkande av det systematiska arbetet mot systematiska trakasserier, hot, riktade trakasserier och hatretorik: Domstolsväsendet följer förvaltningsområdets gemensamma rekommendationer i situationer där en tjänsteman i sitt arbete utsätts för systematiska trakasserier, hot, riktade trakasserier och hatretorik.
- Att förbättra barnets ställning i demokratin och justitieförvaltningen.
- Främja fredliga samhällen och garantera alla tillgång till rättsliga tjänster; bygga upp effektiva och ansvarsfulla institutioner på alla nivåer.
Genom verksamheten kan man dessutom påverka bl.a. målen 5, 10, 12 och 13:
- Uppnå jämställdhet mellan könen och stärka kvinnors och flickors rättigheter och möjligheter,
- Minska ojämlikheten inom och mellan länder,
- Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionssätt,
- Skyndsamt vidta åtgärder mot klimatförändringen och dess konsekvenser.
I rapporten har man strävat efter att koncentrera sig på de FN-mål som är viktigast med tanke på verksamheten. Rapporten är inte en heltäckande beskrivning av domstolsväsendets verksamhet. Domstolsväsendets verksamhet rapporteras årligen bl.a. i bokslutet och verksamhetsberättelsen.
Vart och ett av de fem valda målen motsvaras av ett eget kapitel i denna rapport (kapitel 3–7), där det redogörs för verksamhetens s.k. handavtryck, dvs. hur domstolsväsendet genom sin verksamhet påverkar uppnåendet av detta mål för hållbar utveckling. Följande mål har lagts till de delmål som ska rapporteras i förhållande till rapporteringen 2021: 16.2 stoppa alla former av övergrepp, utnyttjande, människohandel och alla former av våld mot barn samt tortyr av barn, 16.1. avsevärt minska alla former av våld och därmed sammanhängande dödsfall överallt, 10.3. garantera lika möjligheter och minska ojämlik behandling, bland annat genom att avskaffa lagar, politik och praxis som möjliggör diskriminering och genom att främja lämplig lagstiftning, politik och åtgärder. I kapitel 8 berättas om domstolsväsendets åtgärder för att minska verksamhetens fotavtryck.
De omständigheter som anges i FN:s mål 16 för hållbar utveckling är inbyggda i domstolarnas grundläggande verksamhet. I synnerhet domstolarnas chefer följer upp varje domstols verksamhet. Å andra sidan sker uppföljningen också via den besvärsprocess som hör till domstolarnas verksamhet. Domstolarnas resultatmål för innevarande år är att göra en självbedömning av sina egna åtgärder för att minska koldioxidavtrycket.
Publicerad 17.5.2023