3.6. Öppen och transparent tillgång till information
Delmål 16.10 garanterar allmänhetens tillgång till information och garanterar de grundläggande friheterna i enlighet med nationell lagstiftning och internationella avtal tillgodoses genom rättskipning av hög kvalitet.
Domstolarna utövar betydande offentlig makt och bland annat därför är domstolarnas verksamhet föremål för ett mer framträdande krav på offentlighet än många andra myndigheters verksamhet. Det är viktigt att t.ex. öppenheten och transparensen i avgörandeverksamheten kan tryggas på ett tillräckligt sätt och så att de omständigheter som är centrala med tanke på avgörandeverksamheten kan kommuniceras i enskilda fall samtidigt som parternas dataskydd tryggas.
Frågor som gäller samordningen av offentligheten och dataskyddet är exceptionellt utmanande och den utbildning som Domstolsverket erbjuder har gjort det möjligt att fördjupa och vidareutveckla kompetensen hos domstolsväsendets personal i dataskyddsfrågor. Dataskyddskompetensen stöder offentligheten och öppenheten i domstolsverksamheten när förfarandena för utlämnande av uppgifter blir tydligare. I fråga om Domstolsverkets dataskyddsverksamhet ordnades det 2023 sju utbildningsevenemang för domstolarna som uttryckligen fokuserar på dataskydd. För domstolarna öppnades också ett omfattande eOppiva-utbildningsutrymme, Dataskydd för domstolar, som innehåller 15 olika utbildningshelheter, bland annat i anslutning till begäranden om information och den registrerades rättigheter. Syftet med utbildningsutrymmet är att säkerställa personalens dataskyddskompetens i samband med dagliga arbetsuppgifter samt att stödja, underlätta och påskynda det egna arbetet när arbetet är förenat med behandling av personuppgifter och dataskyddsfrågor. Utvecklingen av pseudonymiseringsverktyg som hänför sig till begäran om information samt automatiserade sökvägar för begäran om information har utretts för att främja öppenheten i verksamheten.
Arbetet med att reformera webbportalen oikeus.fi inleddes 2023 och avsikten är att den ska vara färdig 2026. Syftet med reformen är att utveckla portalen så att den bättre motsvarar medborgarnas informationsbehov. Samtidigt separeras domstolarnas webbplats från portalen och sammanställs under samma tuomioistuimet.fi-adress. Syftet med denna reform är att betona domstolsväsendets oberoende och förbättra möjligheterna att hitta information som publicerats vid domstolarna.
Under 2023 inleddes också ett projekt för att reformera intranätet inom hela justitieförvaltningen, vilket i betydande grad kommer att förbättra den interna informationsförmedlingen och därigenom bl.a. arbetstillfredsställelsen.
Rättegångarnas offentlighet har tillgodosetts på normalt sätt. Ett av de allmänna domstolarnas mål vid resultatförhandlingarna 2023 var att öka antalet offentliga referat.
År 2023 kom flera nya medlemmar till mediedomarnätverket och nätverkets verksamhet fortsatte aktivt. Nätverket fick också den första domaren från förvaltningsdomstolen. Mediedomardagen, där bl.a. medieträning ordnades, hölls i Esbo hösten 2023. Mediedomarnätverket - Domstolsverket (oikeus.fi) inrättades 2016 och dess syfte är att öka öppenheten i domstolarnas verksamhet. Ett ytterligare mål är att öka den allmänna kännedomen om domstolarnas verksamhet och rättspraxis i allmänhet. Under 2023 publicerades den första säsongen i mediedomarnas poddserie (avsnitt 6) och fyra blogginlägg av mediedomare.
Domstolsväsendets rykte bland allmänheten undersöktes förra hösten för första gången som en del av T-Media undersökning om förtroende och renommé inom den offentliga förvaltningen 2023. I resultaten av undersökningen konstaterades bland annat att det är viktigt att fästa uppmärksamhet vid ansvarskänsla i domstolsväsendets kommunikation, eftersom detta delområde när det utvecklas kan vara en verklig styrka bland den stora allmänheten.
Enligt den ämbetsverksutvärdering som publicerades 2023 är Domstolsverkets verksamhet fortfarande delvis okänd för domstolarna. Man har försökt påverka detta genom domstolsbesök under 2022 och 2023.
Vid försäkringsdomstolen har man strävat efter att öka antalet publicerade avgöranden genom att fastställa de principer för publicering av försäkringsdomstolens avgöranden som trädde i kraft vid ingången av 2023. Som en ny publikationsform togs det vid sidan av omfattande referat av avgörandena i bruk korta referat som kan användas när behovet av publicering hänför sig till en begränsad omständighet eller en rättsnorm. Även webbplatstexterna har uppdaterats för att förbättra tillgängligheten.
Indikator: Antalet videovisningar på Domstolsverkets YouTube-kanal varierar mellan 1400 och 6100 gånger per video.
Statistik över besökare på offentliga webbplatser finns tillgänglig fr.o.m. januari 2022: år 2023 var antalet besök på webbplatsen Tuomioistuinvirasto.fi 17 086 (år 2022: 11 745). År 2023 var antalet besök på webbplatsen Oikeus.fi över 2,1 miljoner. Domstolsväsendets mest använda webbplats är sidan om äktenskapsskillnad, som år 2023 hade nästan 200 000 sidvisningar.
Publicerad 14.5.2024