Utbildningsverksamhet

Domstolsverket erbjuder domstolsväsendets personal riksomfattande högklassig och mångsidig utbildning.

‍Allmänt om utbildningsverksamhet

Syftet med utbildningsverksamheten är att erbjuda möjligheter att utveckla yrkesskickligheten och kunnandet samt att stärka domstolsväsendets personals juridiska kunnande och lagkunskaper. Utöver Domstolsverkets utbildningsverksamhet har ämbetsverken egna personal- och utbildningsplaner, och de ansvarar för ledningen av personalens kompetens. Domstolsverket ordnar årligen 200–300 utbildningstillfällen för domstolsväsendets personal. Utbildningarna kan delas in i tre grupper:

  • Målet med utbildningen på basnivå är att uppnå en sådan yrkesmässig kunskapsnivå som alla som hör till personalen ska ha. Utbildningar på basnivå riktar sig antingen till den personal som befinner sig i början av sin karriär eller till erfaren personal som byter ärendegrupp.
  • Fördjupad utbildning förutsätter avläggande av tidigare utbildning på basnivå eller kunnande på motsvarande nivå. Den fördjupade utbildningen är avsedd för personalen, men i synnerhet för mer erfarna anställda, som vill fördjupa sin kompetens.
  • Specialiseringsutbildning förutsätter fördjupad utbildning eller fördjupad kompetens inom ämnesområdet. Den fördjupade utbildningen är avsedd för personal som behöver särskilt kunnande om en viss ärendegrupp.

Utbildningarna planeras tillsammans med domarutbildningsnämnden, domstolarnas personal, åklagarväsendet, universiteten och andra intressentgrupper.


Utbildningsutbud

Det utbildningsutbud som domstolsmyndigheten erbjuder bestäms kring olika juridiska teman och utbudet har riktats till olika personalgrupper. Vi erbjuder utbildning för rättskipningspersonalen, kanslipersonalen samt dem som arbetar med lednings - och chefsuppgifter. Utbildningsutbudet bedöms årligen i samarbete med domarutbildningsnämnden. Utbildningarna varierar från en dag till några års utbildningsprogram. Typiska längre utbildningsprogram är bl.a.:

  • ‍Utbildningsprogram för ny rättskipningspersonal
  • Utbildningsprogram för tingsnotarier – avsett för personer som genomgår domstolspraktik
  • Utbildningsprogram för assessorer – treårigt utbildningsprogram som förbereder för domaruppgifte
  • Utbildningsprogram för nya domare
  • Chefs- och ledarskapsutbildningar
  • Träning i ledarskap och mentorskap för chefer
  • Rättslig SYE-utbildning (specialiserad yrkesutbildning i ledarskap)
  • Övriga utbildningsprogram
  • Utbildningsprogram i anslutning till medling
  • Utbildningsprogram i obligationsrätt
  • Kursen för stämningsmän

De utbildningar som Domstolsverket erbjuder genomförs såväl i form av närutbildning, webbinarier som på lärplattformar på webben. Under de senaste åren har man dessutom satsat särskilt på att utveckla färdigheter som stöder digitaliseringen av rättskipningen.

Internationellt utbildningssamarbete

Domstolsverket bedriver internationellt samarbete som syftar till att öka det internationella nätverkandet och kunnandet om EU-lagstiftningen bland domstolsväsendets personal. Det internationella samarbetet omfattar domarutbytesprogram, internationella utbildningar och seminarier som genomförs i samarbete med de europeiska samarbetsnätverken.

Internationellt utbildningssamarbete bedrivs huvudsakligen med det europeiska nätverket för rättslig utbildning (EJTN), det nordiska nätverket för domarutbildning (SEND) och European Acedemy of Law Trier (ERA). Dessutom bedrivs internationellt samarbete med följande organisationer: Human Rights Education for Legal Professionals (HELP), European Institute for Public Administration (EIPA) och European Group for Public Ministration (EGPA).

Publicerad 15.9.2020