2.1. Vastuullisuuden tavoitteet ja seuranta

Oikeusministeriön hallinnonalan vuodelle 2023 määriteltyjä yhteisiä tavoitteita kestävään kehitykseen liittyen ovat:

  • Lapsen aseman edistäminen oikeushallinnossa.
  • Tuomioistuinvirasto on arvioinut toimenpiteitä toimialansa hiilijalanjäljen pienentämiseksi sekä laatinut suunnitelman ja asettanut tavoitteen tunnistettujen päästövähennysten toteuttamisesta. Tuomioistuimissa vähennetään hiilijalanjälkeä erityisesti hankinnoissa ja matkustamisessa (kyllä/ei).
  • Tuomioistuinvirasto on arvioinut oman toimialansa datan hyödyntämismahdollisuudet Agenda 2030 -tavoitteisiin liittyen.
  • Tuomioistuinlaitos seuraa tilanteita, joissa sen virkamies työtehtävässään joutuu järjestelmällisen häirinnän, uhkailun, maalittamisen tai vihapuheen kohteeksi.
  • Tuomioistuinlaitoksen ydintehtävän kannalta olennaisimmaksi kestävän kehityksen tavoitteeksi on tässä raportissa tunnistettu YK:n kestävän kehityksen tavoite 16. Toiminnalla voidaan vaikuttaa myös tavoitteisiin 5, 10, 12 ja 13.

Raportissa on pyritty keskittymään toiminnan kannalta keskeisimpiin YK-tavoitteisiin. Jokaista viittä valittua tavoitetta vastaa tässä raportissa oma lukunsa (luvut 3–7), jossa kerrotaan, mikä on toiminnan ns. kädenjälki eli miten tuomioistuinlaitos vaikuttaa toiminnallaan kyseisen kestävän kehityksen tavoitteen toteutumiseen. Kappaleessa 8. kerrotaan tuomioistuinlaitoksen toimista toiminnan jalanjäljen eli toiminnan negatiivisten vaikutusten pienentämiseksi. Raportti ei ole kattava kuvaus tuomioistuinlaitoksen toiminnasta.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteen 16. mukaiset seikat ovat sisään rakennettuja tuomioistuinten perustoimintaan. Erityisesti tuomioistuinten päälliköt seuraavat kunkin tuomioistuimen toimintaa. Toisaalta seurantaa tapahtuu myös tuomioistuinten toimintaan kuuluvan muutoksenhakuprosessin kautta. Toimia kestävän kehityksen edistämiseksi on käsitelty Tuomioistuinviraston ja tuomioistuinten välisissä tulosneuvotteluissa.

Edellisinä vuosina vastuullisuusraportin luonnostelu on tehty virkatyönä Tuomioistuinvirastossa. Virastossa on kuitenkin tunnistettu tarve tuomioistuinten vahvemmalle sitouttamiselle vastuullisuustyöhön. Tuomioistuinviraston tavoite on siirtää vastuullisuustyön painopistettä raportoinnista aktiivisempaan toiminnan kehittämiseen. Tuomioistuinvirasto on 8.9.2023 tekemällään päätöksellä asettanut pysyvän verkoston pohtimaan tuomioistuinlaitoksen kestävän kehityksen tavoitteiden edistämistä ja kehittämään vastuullisuusraportointia. Verkoston tehtävä on koordinoida vuosittain laadittavan vastuullisuusraportin valmistelu, mukaan lukien tuomioistuinten ja tarvittavien muiden tahojen kuuleminen. Lisäksi verkoston toivotaan ideoivan ja laativan ehdotuksia kestävän kehityksen tavoitteiksi.

Julkaistu 14.5.2024