2. Tuomioistuinlaitoksen organisaatio

Tuomioistuinlaitoksen kirjanpitoyksikköön kuuluvat korkein oikeus, korkein hallinto-oikeus, markkinaoikeus, työtuomioistuin, vakuutusoikeus, viisi hovioikeutta, kuusi hallinto-oikeutta, 20 käräjäoikeutta ja Tuomioistuinvirasto. Tuomioistuinvirasto on oma, itsenäinen keskusvirastonsa. Viraston tehtävänä on huolehtia siitä, että tuomioistuimet kykenevät käyttämään tuomiovaltaa laadukkaasti ja että tuomioistuinten hallinto on tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti järjestetty.

Riippumattomien ja puolueettomien tuomioistuinten tehtävä on tuottaa oikeusturvaa ratkaisemalla niiden käsiteltäviksi tulleet riita-, rikos- ja hallintolainkäyttöasiat. Tuomioistuinlaitoksen strategia on päivitetty keväällä 2023 ja ulottuu vuosille 2023–2033. Tuomioistuinlaitoksen kuluvan strategiakauden tahtotila tiivistyy visioon: Oikeusvaltion ytimessä – Tuomioistuimet tuottavat laadukasta oikeusturvaa joutuisasti ja nykyaikaisin menetelmin. Strategia sisältää tuomioistuinlaitoksen perustehtävän ja vision lisäksi strategiakauden tavoitteet, jotka on huomioitu myös tässä raportissa.

Tuomioistuimet ja Tuomioistuinvirasto tekevät keskenään yhteistyötä monin eri tavoin. Lisäksi ne tekevät yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa sekä valtakunnan tasolla että alueellisesti tavoitteena huolehtia siitä, että tuomioistuimet voivat selviytyä perustehtävästään eli lainkäytöstä mahdollisimman hyvin.

Tuomioistuinlaitoksen keskeisiä sidosryhmiä ovat oikeusministeriö ja sen hallinnonalaan kuuluvat virastot sekä mm. Suomen Asianajajaliitto, Poliisihallitus, tuomioistuinlaitoksen työntekijöitä edustavat henkilöstöjärjestöt sekä valtionhallinnon yhteisistä palveluista vastaavat toimijat kuten Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori, Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet, Oikeusrekisterikeskus ja Senaatti-kiinteistöt. Yhteistyötä tehdään sekä kahdenvälisesti että laajemmissa kokoonpanoissa kuten hankkeissa ja työryhmissä.
Vuonna 2023 tuomioistuinlaitoksen toimintamenojen käyttö oli yhteensä 333 milj. euroa. Menoista 72 % kohdentui henkilöstökuluihin, 12 % vuokriin, 9 % ICT-menoihin ja 7 % muihin menoihin. Tuomioistuinlaitoksen henkilöstömäärä tilinpäätöksen mukaan vuoden 2023 lopussa oli 3 512 henkilötyövuotta (vuoden 2022 lopussa 3 452 htv:ta).

Tuomioistuinlaitoksen ensimmäinen vastuullisuusraportti julkaistiin Valtiokonttorin ohjeen mukaisesti keväällä 2021. Vuotta 2023 koskeva raportti noudattaa samaa rakennetta kuin edellisinä vuosina.

Julkaistu 6.6.2024