4. Tasa-arvon toteutuminen

Tuomioistuinlaitos edistää tasa-arvon toteutumista toiminnallaan monin eri tavoin ja näin ollen myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteen 5. toteutumista. Työantajan roolissa vaikutetaan alatavoitteen 5.5. Taata naisille täysivaltainen ja tehokas osallistuminen sekä yhtäläiset johtamismahdollisuudet kaikilla päätöksenteon tasoilla politiikassa, taloudessa ja julkisessa elämässä toteutumiseen.

Tuomioistuimissa on henkilökuntaa, jonka sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu on toinen kuin syntymässä saatu mies- tai naissukupuoli. Tuomioistuinlaitoksessa sukupuolijakauma on binäärisesti tilastoitu.

Koko tuomioistuinlaitoksen osalta sukupuolijakauma on oikeustieteellisen koulutuksen ja tuomareiden osalta kääntynyt selvästi naisvoittoiseksi, mutta tähän nähden naisia on vähän päällikköviroissa. Vuonna 2023 edellisvuoden tapaan käräjäoikeuksien, hallinto-oikeusien ja erityistuomioistuinten päällikkötuomareina oli myös naisia. Päällikkötuomareiden sukupuolijakauma ei vastaa tuomarikunnan, saati tuomioistuinlaitoksen koko henkilöstön sukupuolijakaumaa. Poikkeuksen muodostavat hallinto-oikeudet, joiden päällikkötuomareista enemmistö on naisia. Tuomioistuinvirastolla on myös henkilöstöpoliittinen tasa-arvosuunnitelma, mutta toiminnallista suunnitelmaa ei ole vielä laadittu.

Mittari: Tuomareiden tasa-arvolain tarkoittama sukupuolijakauma vuonna 2023 oli: naisia 62 %, miehiä 38 %. Vertailuvuonna 2022 sukupuolijakauma oli 60-40. Vuonna 2023 korkeimmissa oikeuksissa päällikkötuomareista molemmat olivat miehiä (n=2). Myös hovioikeuksissa kaikki päällikkötuomarit olivat miehiä (n=5). Käräjäoikeuksissa päällikkötuomareista naisia oli 6, miehiä 14 (n= 20). Hallinto-oikeuksissa päällikkötuomareista naisia oli 4, miehiä 2 (n=6). Yksi hallinto-oikeus on ollut ilman vakinaista päällikköä syyskuusta 2023 lähtien, päällikkötuomarin sijainen on nainen. Erityistuomioistuinten päällikkötuomareista naisia yksi ja miehiä kaksi (n=3).

Vuonna 2023 avoinna oli neljä päällikkövirkaa. Päällikkötuomareiden virkojen viranhakijoita on kertomusvuonna ollut yhteensä 18, joista 4 oli naisia. Päällikkötuomareiden virkaan nimitettäväksi esitettiin kolmea miestä ja yhtä naista.
Vertailuvuonna 2022 korkeimmissa oikeuksissa päällikkötuomareista vastaavasti molemmat olivat miehiä, samoin hovioikeuksissa kaikki päällikkötuomarit olivat miehiä. Käräjäoikeuksissa päällikkötuomareista naisia oli 5 ja miehiä 15. Hallinto-oikeuksissa ja erityistuomioistuimissa päällikkötuomareiden osalta luvut olivat samat kuin kertomusvuonna 2023.

Tuomioistuinviraston johtokunnan sukupuolijakauma kertomusvuonna oli 50–50 %.


Julkaistu 28.5.2024