1. Förord

Domstolsverket har publicerat domstolsväsendets ansvarsrapport sedan 2021 när Statskontorets rekommendation om ansvarsrapportering trädde i kraft. För att främja viktiga mål har Domstolsverket genom ett beslut av 8.9.2023 tillsatt ett permanent nätverk med uppgift att främja hela domstolsväsendets mål för hållbar utveckling och utveckla ansvarsrapporteringen.

Domstolsverkets verksamhet under de första åren har bedömts i en ämbetsverksutvärdering som publicerades i november 2023 (Finansministeriets publikationer 2023:79). Utifrån utvärderingen håller Domstolsverkets verksamhet på att etableras och den nya ämbetsverksstruktur som skapades i och med inrättandet av verket har stärkt domstolsväsendets självständighet och domstolarnas oberoende. I visionen för domstolsväsendets nya strategi betonas domstolsväsendets ställning och rättsskyddets kvalitet. Avsikten är att domstolarna i kärnan av rättsväsendet snabbt och med moderna metoder ska ge ett högklassigt rättsskydd.

En av de största utmaningarna för rättsväsendet har länge varit de långa rättsprocesserna. Bakgrunden till domstolarnas överbelastade arbetssituation har varit bristfällig basfinansiering, som äntligen håller på att fås i ordning. I planen för de offentliga finanserna för 2024–2027 beviljades domstolsväsendet permanent tilläggsfinansiering på närmare 20 miljoner euro.

Domstolsverket har till uppgift är att stödja domstolarnas rättskipningsverksamhet och styra domstolsväsendet så att domstolsväsendets verksamhet är verkningsfull och rättsskyddet tillgodoses effektivt och regionalt jämlikt. Med hjälp av tilläggsfinansieringen har man i år kunnat anvisa domstolarna mer personal för cirka 100 årsverken. En stor del av denna extra personal rekryteras till domstolarna i huvudstadsregionen för att avarbeta målanhopningen och jämna ut handläggningstiderna i förhållande till handläggningstiderna i hela landet. I en undersökning som Arbetshälsoinstitutet publicerade i fjol utreddes arbetsmiljön och välbefinnandet i arbetet för dem som arbetar vid domstolarna på ett täckande sätt. I forskningsprojektet deltog nästan 2 000 personer som arbetar vid domstolarna och över hälften av respondenterna upplevde regelbundet engagemang i arbete. Enligt resultaten belastar dock arbetsmängden och rollkonflikter dem som arbetar vid domstolarna.

I domstolsväsendets strategi strävar man efter att domstolsväsendet ska vara en bra och eftertraktad arbetsplats. Detta förutsätter att arbetsbelastningen hålls på en skälig nivå. Välbefinnandet i arbetet syns som ett centralt tema också i den aktuella ansvarsrapporten. Främjande av likabehandling och jämställdhet är centrala FN-mål för domstolsväsendet. Det är viktigt att var och en mår bra och upplever att hen kan utvecklas i sitt arbete. Domstolsväsendets viktigaste resurs är kompetent och välmående personal. Med hjälp av den permanenta tilläggsfinansiering som nu fås är det möjligt att underlätta domstolarnas arbetssituation och förbättra arbetsmotivationen och välbefinnandet i arbetet för dem som arbetar inom domstolsväsendet. Detta förutsätter att Domstolsverket fördelar resurserna rättvist. Också domstolarna är skyldiga att utveckla verksamhetssätten och effektivisera verksamheten. När målanhopningarna kan avarbetas och arbetsbördan minskas, förbättras också välbefinnandet i arbetet. I och med att basfinansieringen förbättras finns det nu bättre möjligheter än tidigare att göra detta.


Riku Jaakkola
Överdirektör, Domstolsverket 

Publicerad 14.5.2024