2. Domstolsväsendets organisation
Till domstolsväsendets bokföringsenhet hör högsta domstolen, högsta förvaltningsdomstolen, marknadsdomstolen, arbetsdomstolen, försäkringsdomstolen, fem hovrätter, sex förvaltningsdomstolar, 20 tingsrätter och Domstolsverket. Domstolsverket är ett eget, självständigt centralt ämbetsverk. Ämbetsverket ska se till att domstolarna kan utöva sin dömande makt på ett högklassigt sätt och att domstolarnas förvaltning är effektiv och ändamålsenlig.
Oberoende och opartiska domstolar har till uppgift att ge rättsskydd genom att avgöra tvistemål, brottmål och förvaltningsprocessuella ärenden som de har att avgöra. Domstolsväsendets strategi har uppdaterats våren 2023 och sträcker sig till åren 2023–2033. Målbilden för domstolsväsendets pågående strategiperiod sammanfattas i visionen: I rättsstatens kärna – domstolarna ger högklassigt rättsskydd snabbt och med moderna metoder. Strategin innehåller utöver domstolsväsendets grundläggande uppgift och vision också målen för strategiperioden, som också har beaktats i denna rapport.
Domstolarna och Domstolsverket samarbetar sinsemellan på många olika sätt. Dessutom samarbetar de med olika intressentgrupper både på riksnivå och regionalt i syfte att se till att domstolarna kan klara av sin grundläggande uppgift, dvs. rättskipningen, så bra som möjligt.
Centrala intressentgrupper inom domstolsväsendet är justitieministeriet och de ämbetsverk som hör till dess förvaltningsområde samt bl.a. Finlands Advokatförbund, Polisstyrelsen, personalorganisationer som företräder domstolsväsendets anställda samt aktörer som svarar för statsförvaltningens gemensamma tjänster, såsom Statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori, Servicecentret för statens ekonomi- och personalförvaltning Palkeet, Rättsregistercentralen och Senatfastigheter. Samarbetet sker både bilateralt och i större sammansättningar, såsom projekt och arbetsgrupper.
År 2023 uppgick domstolsväsendets omkostnader till sammanlagt 333 miljoner euro. Av utgifterna hänförde sig 72% till personalkostnader, 12% till hyror, 9% till IKT-utgifter och 7% till övriga utgifter. Enligt bokslutet uppgick domstolsväsendets personalstyrka vid utgången av 2023 till 3 512 årsverken (3 452 årsverken vid utgången av 2022).
Domstolsväsendets första ansvarsrapport publicerades våren 2021 i enlighet med Statskontorets anvisning. Rapporten för 2023 följer samma struktur som tidigare år.
Publicerad 14.5.2024