2.1. Målen för och uppföljningen av ansvarsfullheten
De gemensamma målen för hållbar utveckling som fastställts för justitieministeriets förvaltningsområde för 2023 är:
- Främjande av barnets ställning inom justitieförvaltningen.
- Domstolsverket har bedömt åtgärderna för att minska koldioxidfotavtrycket inom sitt verksamhetsområde samt utarbetat en plan och satt upp ett mål för genomförandet av de identifierade utsläppsminskningarna. Domstolarna minskar klimatfotavtrycket särskilt vid upphandling och resor (ja/nej).
- Domstolsverket har bedömt möjligheterna att utnyttja data inom sitt eget ansvarsområde i anslutning till målen i Agenda 2030.
- Domstolsväsendet följer situationer där tjänstemän i sitt arbete utsätts för systematiska trakasserier, hot, riktade trakasserier eller hatretorik.
I rapporten har man strävat efter att fokusera på de FN-mål som är viktigast med tanke på verksamheten. Vart och ett av de fem mål som valts motsvarar i denna rapport ett eget kapitel (kapitlen 3–7) där det redogörs för verksamhetens s.k. handavtryck, dvs. hur domstolsväsendet genom sin verksamhet påverkar uppnåendet av målet för hållbar utveckling. I punkt 8 redogörs det för domstolsväsendets åtgärder för att minska verksamhetens fotavtryck, dvs. verksamhetens negativa konsekvenser. Rapporten är inte en heltäckande beskrivning av domstolsväsendets verksamhet.
Frågor enligt FN:s mål 16 för hållbar utveckling är inbyggda i domstolarnas grundläggande verksamhet. Särskilt domstolarnas chefer följer upp domstolens verksamhet. Å andra sidan sker uppföljningen också genom den process för ändringssökande som ingår i domstolarnas verksamhet. Åtgärder för att främja hållbar utveckling har behandlats i resultatförhandlingarna mellan Domstolsverket och domstolarna.
Under tidigare år har utarbetandet av ansvarsrapporten gjorts som tjänsteuppdrag vid Domstolsverket. Vid ämbetsverket har man dock identifierat ett behov av att stärka domstolarnas engagemang i ansvarsarbetet. Domstolsverkets mål är att flytta tyngdpunkten i ansvarsarbetet från rapportering till aktivare utveckling av verksamheten. Domstolsverket har genom sitt beslut 8.9.2023 tillsatt ett permanent nätverk för att dryfta främjandet av domstolsväsendets mål för hållbar utveckling och utveckla ansvarsrapporteringen. Nätverkets uppgift är att samordna beredningen av den årliga ansvarsrapporten, inklusive hörande av domstolar och andra aktörer som behövs. Dessutom hoppas man att nätverket ska komma med idéer och utarbeta förslag till mål för hållbar utveckling.
Publicerad 14.5.2024