4. Förverkligande av jämställdhet

Domstolsväsendet främjar förverkligandet av jämställdhet genom sin verksamhet på många olika sätt och därmed också förverkligandet av FN:s mål 5 för hållbar utveckling. Arbetsgivarens roll påverkas tillgodoseendet av delmål 5.5. Garantera kvinnors fulla och effektiva deltagande och lika möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer i politiken, ekonomin och det offentliga livet.

Domstolarna har personal vars könsidentitet och könsuttryck skiljer sig från det manliga eller kvinnliga könet vid födelsen. Inom domstolsväsendet har könsfördelningen statistikförts binärt.

När det gäller hela domstolsväsendet har könsfördelningen i fråga om juridisk utbildning och domare blivit klart kvinnodominerad, men jämfört med detta finns det få kvinnor i chefstjänster. Liksom året innan var också kvinnor chefsdomare vid tingsrätterna, förvaltningsdomstolarna och specialdomstolarna 2023. Könsfördelningen bland chefsdomarna motsvarar inte könsfördelningen bland domarkåren, än mindre hos domstolsväsendets hela personal. Ett undantag utgörs av förvaltningsdomstolarna, där majoriteten av chefsdomarna är kvinnor.

En del domstolar håller för närvarande på att uppdatera sin likabehandlingsplan. Domstolsverket har också en personalpolitisk jämställdhetsplan, men någon funktionell plan har ännu inte utarbetats.

Indikator: Domarnas könsfördelning i jämställdhetslagens mening var 62% kvinnor och 38% män år 2023. Jämförelseåret 2022 var könsfördelningen 60–40. År 2023 var båda chefsdomarna män vid de högsta domstolarna (n = 2). Också i hovrätterna var alla chefsdomare män (n = 5). Av chefsdomarna vid tingsrätterna var 6 kvinnor, 14 män (n = 20). Av chefsdomarna vid förvaltningsdomstolarna var 4 kvinnor, 2 män (n = 6). En förvaltningsdomstol har varit utan ordinarie chef sedan september 2023, chefsdomarens ställföreträdare är en kvinna. Av chefsdomarna vid specialdomstolarna är en kvinnor och två män (n = 3).

År 2023 var fyra chefstjänster lediga. Antalet sökande till tjänsterna som chefsdomare uppgick under berättelseåret till sammanlagt 18, av vilka 4 var kvinnor. Tre män och en kvinna föreslogs bli utnämnda till tjänsten som chefsdomare.

Jämförelseåret 2022 var båda chefsdomarna män vid de högsta domstolarna, liksom alla chefsdomare vid hovrätterna var män. Av chefsdomarna vid tingsrätten 5 var kvinnor och 15 män. Vid förvaltningsdomstolarna och specialdomstolarna var siffrorna för chefsdomarna desamma som för berättelseåret 2023.

Könsfördelningen i Domstolsverkets direktion var 50–50% under berättelseåret.

Publicerad 28.5.2024