6. Ansvarsfull upphandling
Domstolsväsendet kan genom sin verksamhet främja FN:s mål för hållbar utveckling i fråga om hållbara konsumtions- och produktionssätt i synnerhet undermål 12.7. (Främja hållbar offentlig upphandling i enlighet med nationell lagstiftning och nationella prioriteringar.).
Domstolsverket har utarbetat en handlingsplan för upphandling, enligt vilken upphandlingarna är planmässiga och kostnadseffektiva och samtidigt minskar processkostnaderna. Enligt handlingsplanen strävar man efter att genomföra upphandlingar så systematiskt som möjligt, vilket för sin del ökar den ekonomiska hållbarheten. Enligt planen ska upphandlingar främja sysselsättningen av andra som har den svagaste ställningen på arbetsmarknaden vid upphandlingar som lämpar sig för ändamålet: man identifierar upphandlingshelheter som lämpar sig med tanke på sysselsättningsvillkoren och strävar efter att inkludera sysselsättningsvillkoret i konkurrensutsättningar där detta är lämpligt. Målet är att skapa en plan och mål för att minska upphandlingarnas koldioxidfotavtryck.
I enlighet med domstolsväsendets upphandlingsanvisning genomförs upphandlingarna så ekonomiskt och planmässigt som möjligt (t.ex. upphandlingssamarbete på lokal nivå) samt som ändamålsenliga helheter med beaktande av miljöaspekter och principerna för hållbar utveckling. Enligt anvisningen ska man vid domstolsväsendets upphandlingar i mån av möjlighet beakta omständigheter som hänför sig till cirkulär ekonomi och cleantech-lösningar. Sådana faktorer kan vara t.ex. beaktande av livscykelkostnader, tillverkningsmaterial och deras miljömärken, fastighetsteknikens energieffektivitet som en del av målen för minskning av koldioxidavtrycket. Om upphandlingarna hänför sig till behandling av personuppgifter, beaktas dataskyddet som en del av upphandlingsprocessen redan från början.
Domstolsverket utarbetar en årlig upphandlingsplan för domstolsväsendet. Det är alltså möjligt att sköta upphandlingarna centraliserat när domstolarna och Domstolsverket hör till samma bokföringsenhet.
Domstolarna får för närvarande stöd av Domstolsverket också för anbudsförfaranden och projektledning i lokalprojekt. För närvarande pågår en konkurrensutsättning som gäller städtjänster och som gäller tio domstolar och vars preliminära anskaffningsvärde för avtalsperioden är nästan 2 miljoner euro. Med Hansel har man kommit överens om att det görs en effektbedömning av resultaten av konkurrensutsättningen. som en del av bedömningen beaktas också ansvarsfullheten.
Indikator: Under 2023 ordnades sammanlagt 12 konkurrensutsättningar där villkoren för hållbar utveckling beaktades (år 2022: 5 konkurrensutsättningar, upphandlingsvärdet nästan 4 miljoner euro). Konkurrensutsättningarna gällde städning, möbler till lokaler och säkerhetskontroller, och dessutom fanns det tre flyttkonkurrensutsättningar av engångsnatur. Upphandlingsvärdet för avtalsperioden i fråga om 12 konkurrensutsättningar var ca 5,2 miljoner euro.
Publicerad 28.5.2024